T.C. Merkez Bankası Tarafından Alınan Corona Önlemleri
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından Koronavirüs (Covid-19) salgınının küresel çapta yarattığı belirsizliğin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla, 17 Mart 2020 ve 31 Mart 2020 tarihinde çeşitli önlemler alınmıştır. 17 Mart 2020 tarihli duyuruya buradan, 31 Mart 2020 tarihli duyuruya ise buradan ulaşabilirisiniz. Öne çıkan hususlar aşağıdaki gibidir;
- Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı %1,25 ve yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı %1,00 olarak belirlenmiştir.
- Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı %1,55 ve yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı %1,30 olarak belirlenmiştir.
- TCMB tarafından gün içi ve gecelik vadedeki hazır imkanlar çerçevesinde bankalara ihtiyaç duydukları tüm likidite sağlanacaktır.
- TMCB tarafından, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 10,75’ten yüzde 9,75’e indirilmiştir.
- 91 gün vadeye kadar repo ihaleleri yoluyla TCMB politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 150 baz puan altında faiz oranı üzerinden miktar ihalesi yöntemiyle Türk lirası likidite sağlanacaktır.
- Zorunlu karşılıklar uygulamasında reel kredi büyüme koşullarını sağlayan bankalar için yabancı para (YP) zorunlu karşılık oranlarının tüm yükümlülük türlerinde ve tüm vade dilimlerinde 500 baz puan indirilecektir.
- Piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri (APİ) çerçevesinde tanınan likidite imkanına ilişkin limitler artırılmıştır. 1, 3 ve 6 ay vadeli olarak geleneksel yöntemle gerçekleştirilen ABD doları karşılığı swap ihalelerine devam edilecektir. Söz konusu ihaleler avro ve altın karşılığı da düzenlenebilecektir.
- İhracatçılara kullandırılan reeskont kredilerinde 90 güne kadar vade uzatım imkânı getirildi. TCMB tarafından alınan diğer bir karara göre 7,6 milyar dolar karşılığa kadar reeskont kredisi geri ödemesi de ertelenebilecektir.
- TL ve döviz işlemleri çerçevesinde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ile İpotek Teminatlı Menkul Kıymetler teminat havuzuna dahil edilmiştir.
- 18 Mart 2020 – 30 Haziran 2020 tarihleri arasında ödenecek reeskont kredilerinin geri ödenmesi için vadeler 90 güne kadar uzatılabilecektir. Buna göre, firmalar aracı bankalara başvurabilecek ve mevcut faturalarını 90 güne kadar daha uzun vadeli bir fatura karşılığında, herhangi bir geri ödeme yapmadan değiştirebilecektir.
- Mal ve hizmet ihracatçısı firmaların finansmana erişimlerini kolaylaştırmak ve istihdam sürekliliğini desteklemek amacıyla Türk lirası cinsi ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi kullandırılmasına karar verilmiştir. Türk lirası cinsi reeskont kredileri aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde kullandırılacaktır:
-
- Krediler için toplam 60 milyar Türk lirası limit belirlenmiştir.
- Bu limitin 20 milyar Türk lirası Türk Eximbank, 30 milyar Türk lirası kamu bankaları, 10 milyar Türk lirası ise diğer bankalar aracılığıyla yapılacak kredi kullanımlarına tahsis edilmiştir.
- Eximbank dışındaki bankalar aracılığı ile kullandırılacak kredilerin asgari yüzde 70’i KOBİ’lere tahsis edilecektir.
- Firma bazında azami kredi tutarları, KOBİ’ler için 25 milyon Türk lirası, diğer firmalar için ise 50 milyon Türk lirası olarak belirlenmiştir.
- Kredi imkânından yabancı para reeskont kredisi kullanabilen firmalar ile yurt dışına yönelik müteahhitlik hizmeti sunan firmalar ve uluslararası fuarlara katılım sağlayan firmalar yararlanabilecektir.
- Kredilere TCMB politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 150 baz puan altında faiz oranı uygulanacaktır.
- Aracı bankaların komisyon oranı azami 150 baz puan olabilecektir.
- Krediler, azami 360 gün vadeli olacak, ihracat veya döviz kazandırıcı hizmet taahhüdü ile 1 Mart 2020 tarihindeki istihdam düzeyinin kredi vadesi süresince muhafaza edilmesi koşulu karşılığında kullandırılacaktır.
T.C. Merkez Bankası tarafından alınan önlemler hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz info@berkerberker.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.