Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik
16/04/2020 tarihli 31101 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile, 02/02/2019 tarihli ve 30674 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmelik”te (Yönetmelik) önemli değişiklikler yapılmıştır. Değişiklikler 16/04/2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Değişikliğin tam metnine buradan erişebilirsiniz.
Yapılan önemli değişiklikler aşağıdaki gibidir:
-
- Yönetmeliğin Abone başlıklı Tanımlar maddesinde yapılan değişiklikle, Abone tanımından “elektrik, su doğal gaz ve benzeri ibareleri” kaldırılmıştır. Bu kapsamda Abone tanımı “ Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) altyapı hizmetlerini kullanan katılımcıyı veya diğer kişiler olarak kabul edilecektir.
- Yönetmeliğin beşinci maddesine eklenen fıkra ile, OSB’lerin kuruluş aşamasında karma ya da ihtisas olarak belirlenen OSB türü, müteşebbis heyet veya genel kurul kararı alınması şartıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Bakanlık) onayı ile değiştirilebilecektir.Yönetmelikte yapılan değişiklik ile birlikte, katılımcıların müteşebbis heyete dahil olmaları sürecinde, sürece ilişkin doluluk oranının tespiti ve Bakanlığa bildirimi, Yönetim Kurulu tarafından yapılacaktır.
- Değişiklik ile birlikte Yönetim kurulu, OSB’nin doluluk oranlarını takip etmeye ve parsellerin 1/2’sinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması hâlinde, en geç bir hafta içinde durumu Bakanlığa bildirmeye yükümlüdür.
- Olağan genel kurul çağrıları Yönetim Kurulu tarafından yapılacaktır. Ayrıca ilk genel kurul için genel kurul şartları oluştuğu halde çağrının yapılmaması durumlarında çağrı yetkisi Bakanlık tekeline bırakılmıştır.
- Genel Kurul Toplantısına Çağrıya Yetkili Organlara ilişkin 13. Maddenin dördüncü fıkrası olan ’Müteşebbis heyetin görevinin devam ettiği genel kurula geçen OSB’lerde, dört katılımcıdan az olmamak şartıyla, toplam katılımcı sayısının en az 1/4’ünün başvurusu halinde, 15 gün içinde müteşebbis heyet tarafından olağanüstü genel kurul yapılmasına ilişkin karar alınarak yönetim kurulu tarafından genel kurul toplantıya çağrılır. Bu başvuru, müştereken ve noter tebligatı ile yapılır.’ düzenlemesi kaldırılmıştır.
- Genel Kurula çağrı ‘kayıtlı elektronik posta sistemi’ ile de yapılabilecektir.
- Genel Kurul ve temsile ilişkin yapılan değişiklik ile birlikte Genel Kurulda, yapı kullanma izni alınmış olan her parsel için bir oy kullanılacaktır.
- Müteşebbis heyet ve Genel Kurul, bağış yapılmasına ilişkin karar almak ve bu kararı Bakanlık onayına sunma konusunda yetkilendirilmişlerdir.
- Değişiklik ile birlikte Yönetim Kurulu üyeleri, genel kurul üyelerinden seçilemeyecektir. Müteşebbis heyetin görevinin devam ettiği OSB’lerde; yönetim kurulu, müteşebbis heyetin en az dördü kendi üyeleri arasından olmak üzere seçeceği 5 asıl 5 yedek üyeden oluşacaktır.
- Yönetmeliğin 25. maddesinde ‘”Herhangi bir sebeple yönetim kurulu üyeliğinin boşalması halinde; müteşebbis heyet aşamasında olan OSB’lerde, boşalan üyenin yerine mensup olduğu kurumun ilk sıradaki yedek üyesi, katılımcılar tarafından veya genel kurulca seçilen üyelerde ilk sıradaki yedek üye, genel kurulunu yapmış ve müteşebbis heyetin sona erdiği OSB’lerde ise sıradaki yedek üye geçerek kalan süreyi tamamlar.
- Yönetim kurulunun toplantı yeter sayısını kaybetmesi halinde; boşalan üyeliklere, gecikmeksizin sırasıyla yeteri kadar yedek üye kalan yönetim kurulu üyeleri tarafından çağrılır.’ bendi eklenmiştir.
- Müteşebbis heyet/genel kurul toplantısına katılanların salt çoğunluğunun kabul etmesi halinde, yönetim ve denetim kurulu ile Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) temsilcilerinin seçimi yapılabilecektir.
- Denetim Kurulunun görev ve yetkilerinden gerekli hallerde genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi kaldırılmıştır.
- Müteşebbis heyet ile yönetim ve denetim kurullarının üyelerine, müteşebbis heyet tarafından aylık huzur hakkı ödenemeyecektir. Sadece toplantı başına tespit edilen tutarda huzur hakkı ödenebilecektir.
- Yapı ve yapı ile ilgili esaslarda katılımcıya ait destek ünitelerine ilişkin tesisin çalışması ve işletilmesi için gerekli olan destek ünitelerine güneş ve rüzgâr enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretim tesisleri eklenmiştir. Ayrıca güneş enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretim tesisleri, öncelikle çatı ve cephede kurulacaktır. Statik ve mimari açıdan çatı ve cephe uygulamasının yapılamaması ya da ilave kapasiteye ihtiyaç olması halinde yerde kurulacak tesisin taban alanı, parsel alanının %25’ini geçmemelidir.
- OSB’lerin hesap ve işlemlerinin denetimine ilişkin yapılan değişiklik ile birlikte OSB’ler, pay defteri hariç olmak üzere, Anonim Şirket için öngörülen defterleri tutacaklardır. Müteşebbis heyet aşamasında olan OSB’ler bakımından müteşebbis heyet toplantı ve müzakere defterine kaydedilecektir. Genel Kurula geçen OSB’lerde ise, genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutulacaktır. OSB’nin muhasebesi ile ilgili olarak defterlere yapılacak kayıtlarda, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde yer alan hususlara uyulacaktır.
- Organize sanayi bölgesinde kurulamayacak tesislere Sanayi parselleri ile hizmet destek alanlarında katılımcının kendi ihtiyacı için kurulanlar hariç olmak üzere, güneş ve rüzgar enerjisine dayalı elektrik enerjisi üreten tesisler ve OSB’ye ait teknik altyapı alanında olması ve müteşebbis heyet/genel kurul kararı alınması şartı ile geri dönüşüm ve bertaraf tesisleri eklenmiştir. İlgilinin Bakanlığa başvurması üzerine, OSB tarafından OSB’de kurulamayacağına karar verilen tesise ilişkin nihai karar, Bakanlık Makamından alınacak onay ile verilecektir.
- Sözleşme düzenleme ve arsa bedeline ilişkin 56. maddenin dördüncü fıkrasındaki Döviz cinsinden metrekare birim maliyeti belirlenen OSB’lerde, parsel metrekare birim satış fiyatı; parsel metrekare birim maliyetinin Türk Lirası karşılığı tutarının %25 fazlasını geçmemek üzere belirlenir. Döviz kuru için baz alınacak tarih, parsel satışının gerçekleştiği yıldaki T.C. Merkez Bankasının ilk işlem günüdür.’ düzenlemesi kaldırılmıştır.“
- Yapı kullanma izni” ibaresi “iş yeri açma ve çalışma ruhsatı” şeklinde değiştirilmiştir.
- Arsa tahsisinin iadesi veya iptaline ilişkin katılımcıya geri ödenecek tutar, güncel parsel tahsis bedelinin üzerinde olmamalıdır.
- Bakanlık kredisinin, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde dış finansman ile sağlandığı OSB yapım işi ihaleleri, kredi veren kuruluşun ihale usul ve esasları dikkate alınarak Bakanlık tarafından oluşturulan Komisyonca yapılabileceğine dair istisna getirilmiştir.
- 16.04.2020 tarihinden önce yapılan OSB tür değişikliklerinin geçerliliğini koruyacağına ilişkin Geçici 8. Madde eklenmiştir.
- 16.04.2020 tarihinden önce OSB’ler tarafından yapılmış olan yardım ve bağışların 23. maddenin birinci fıkrasının (cc) bendine göre yapılmış sayılacağına ilişkin Geçici 9. Madde eklenmiştir.
Konu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz info@berkerberker.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.