COVID-19 Salgınının Ekonomik Ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7244 sayılı Kanun
Yeni Coronavirüs (“Covid-19”) salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7244 Sayılı Kanun (“Kanun”), 17/04/2020 tarihli 31102 sayılı Resmi Gazetede yayımı itibari ile yürürlüğe girmiştir. 7244 Sayılı Kanun un tam metnine buradan erişebilirsiniz.
7244 Sayılı Kanun, Covid-19 salgınının sosyal ve ekonomik hayata olan etkilerinin en aza indirilmesi amacıyla pek çok kanunda değişiklik yapmaktadır.
7244 Sayılı Kanun kapsamında özetle;
- Şirketlerin kâr payı dağıtımının sınırlanması,
- TOBB, dernekler, kooperatifler ve tarımsal üretici birlikleri gibi kuruluşların genel kurul toplantılarının ertelenmesi,
- İş sözleşmelerinin feshinin üç ay boyunca yasaklanması,
- İşçilere ücretsiz izin verilmesi,
- Ücretsiz izne çıkarılan işçilere fesih yasağı boyunca ücret desteği sağlanması,
- Toplu iş sözleşmesi yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin sürelerin üç ay uzatılması,
- Fazla ve yersiz yapılan kısa çalışma ödemelerinin faizi ile iade edilmesi,
- Türkiye Varlık Fonu Yönetim A.Ş.’nin ve kurulacak diğer şirketlerinin denetim raporlarının Eylül ayında sunulması; Türkiye Varlık Fonu Yönetim A.Ş.’ye tanınan muafiyetlerin genişletilmesi,
- Faaliyetleri durdurulan ya da faaliyette bulunamayan işletmelerin yıllık ilan, reklam ve çevre temizlik vergilerinin faaliyetin durduğu sürece alınmaması,
- Konutlara ve faaliyetleri durdurulan işyerlerine ilişkin su faturası borçlarının belediyeler tarafından üç ay süreyle ertelenebilmesi,
- Belediyeler tarafından toplu taşıma faaliyetlerinin üç ay süreyle desteklenmesi,
- İdarenin bazı alacaklarının ertelenmesi, alınmaması veya yapılandırılması,
- TEDAŞ’ın elektrik tüketiminden kaynaklı alacaklarının yapılandırılması,
- Tarım Satış Kooperatifi Kredi Borçlarının ertelenmesi, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında verilen lisansların geçerlilik süresinin uzatılması,
- Ticaret gemilerinin denize elverişlilik belgelerinin süreleri ile denetlemelerinin uzatılması,
- Seyahat acentalarının 2020 aidatlarının ertelenmesi ve işletme belgelerini acentalık unvanından bağımsız olarak devredilebilmesi,
- Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerinin, Ar-Ge ve tasarım merkezleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri dışında da yapılabilmesine dört ay süreyle izin verilebilmesi,
- Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmaz ihalelerinin elektronik ortamda yapılması,
- Muhtarlık ve ihtiyar heyeti seçimlerinin ertelenmesi,
- Fahiş fiyat ve stokçuluk uygulamalarının denetlenmesi ve tespiti halinde ceza uygulanması,
gibi pek çok düzenleme barındırmaktadır. Kanun ile düzenlenen önemli konuları derlediğimiz yazımızı bilgilerinize sunarız.
7244 Sayılı Kanun Kapsamındaki Önemli Konular
I. Sermaye Şirketlerinin Kar Payı Dağıtımının Sınırlandırılması
Kanunun 12. maddesi uyarınca, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na Geçici 13. madde eklenmektedir.
Geçici madde ile; devlet, il özel idaresi, belediye, köy ile diğer kamu tüzel kişilerinin ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait fonların, doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin %50’sinden fazlasına sahip olduğu şirketler hariç olmak üzere, sermaye şirketlerinin 30/09/2020 tarihine kadar dağıtabilecekleri nakit kâr payı tutarı 2019 yılı net dönem kârının %25’i ile sınırlandırılmaktadır.
Geçmiş yıl karları ve serbest yedek akçeler dağıtıma konu edilemeyecektir. Ayrıca, Genel Kurul tarafından Yönetim Kurulu’na kâr payı avansı dağıtımı yetkisi verilemeyecektir.Cumhurbaşkanı, belirtilen süreyi üç ay süreyle uzatmaya ya da kısaltmaya yetkili olacaktır.
Genel kurul tarafından 2019 yılı hesap dönemine ilişkin kâr payı dağıtımı kararı alınmış ancak henüz pay sahiplerine ödeme yapılmamışsa veya kısmi ödeme yapılmışsa, 2019 yılı net dönem kârının %25’ini aşan kısmı, kar dağıtım sınırlamasının geçerli olduğu tarihten önce ödenemeyecektir. (Cumhurbaşkanı süreyi uzatmaz veya kısaltmazsa bu tarih en erken 01/10/2020 olacaktır.)
II. Dernek, Kooperatif Ve Tarımsal Üretici Birlikleri İle TOBB Genel Kurul Toplantılarının Ertelenmesi
Kanunun 2. maddesinin 1. Fıkrasının;
- (ç) bendi uyarınca, 5253 sayılı Dernekler Kanunu ve 4721 sayılı Medeni Kanun kapsamında, dernekler tarafından verilecek bildirimlerin ve beyannamelerin veriliş süreleri ile dernek genel kurul toplantıları,
- (d) bendi uyarınca 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamındaki genel kurul toplantıları,
- (e) bendi uyarınca, 5200 Sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu kapsamındaki genel kurul toplantıları,
31/07/2020 tarihine dek ertelenecektir. Bu süreler ilgili Bakanlar tarafından üç aya kadar uzatılabilecektir. Ertelenen toplantılar, ertelemenin sona erdiği tarihten itibaren dernekler bakımından otuz gün; kooperatifler ve tarımsal üretici birlikleri bakımından üç ay içinde yapılacaktır. Mevcut organların görev, yetki ve sorumlulukları erteleme süresi sonrasında yapılacak ilk genel kurula dek devam edecektir.
Yukarıdaki düzenlemeler 10/03/2020 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
Ayrıca, Kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının (f) bendi uyarınca, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de 2020 Mayıs ayında yapılması gereken Genel Kurulu 2021 Birlik Genel Kurulu ile birlikte yapılacaktır.
III. İş Sözleşmelerinin İşveren Tarafından Feshinin Yasaklanması
Kanunun 9. Maddesi uyarınca 4857 sayılı İş Kanunu’na Geçici 10. madde eklenmektedir.
Geçici madde ile, İş Kanunu kapsamında olsun olmasın (Borçlar Kanunu kapsamında olan ev hizmetlerinde görevli işçileri de kapsamaktadır), her türlü işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından feshi, Kanun’un Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay boyunca yasaklanmaktadır.
İş Kanunu’nun 25’inci maddesinin 2. Fıkrası kapsamında ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kuralına aykırı eylemler ve benzeri nedenler ile yapılacak fesihler, bu yasak kapsamında değildir.
Üç aylık yasak süresi Cumhurbaşkanı tarafından altı aya kadar uzatılabilecektir.
IV. İşçilere Ücretsiz İzin Verilmesi
İş Kanunu’na eklenen Geçici 10. madde ile, işçilere ücretsiz izin uygulaması da düzenlenmiştir.
İşverenler, yukarıda belirtilen üç aylık fesih yasağı kapsamında kalan işçileri kısmen ya da tamamen ücretsiz izne ayırabileceklerdir.
Ücretsiz izne ayrılmak, işçiye iş sözleşmesini geçerli sebebe dayanarak feshetme imkânı vermeyecektir.
Madde düzenlemesine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için feshin gerçekleştiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilecektir.
V. Ücretsiz İzin Verilen İşçilere Nakdi Ücret Desteği Sağlanması
Kanunun 7. maddesi uyarınca 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na Geçici 24. Madde eklenmiştir.
Geçici madde uyarınca, işveren tarafından ücretsiz izne çıkarılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile 15/03/2020 tarihinden sonra iş sözleşmesi feshedilen ve işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla, İş Kanunu’na geçici 10. Madde ile eklenecek fesih yasağı süresini geçmemek üzere, ücretsiz izinde bulundukları süre boyunca işsizlik fonundan her gün 39,24 Türk Lirası nakdi ücret desteği verilecektir. Bu ödemeden damga vergisi hariç başkaca bir kesinti yapılmayacaktır.
Ücretsiz izne ayrılarak nakdi ücret desteği aldığı halde işçinin fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde işverene, bu şekilde çalıştırılan her işçi ve her ay için ayrı ayrı olmak üzere aylık brüt asgari ücret idari para cezası uygulanacak ve ödenen nakdi destek, faiziyle işverenden tahsil edilecektir.
Nakdi ücret desteğinden yararlananlardan genel sağlık sigortalısı veya sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına girmeyenler de genel sağlık sigortalısı sayılacak ve primleri işsizlik fonundan karşılanacaktır.
VI. Toplu İş Sözleşmesinin Yapılması, Toplu İş Uyuşmazlıklarının Çözümü İle Grev Ve Lokavta İlişkin Süreçlerin Durdurulması
Kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının (ı) bendi uyarınca, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri Kanunu kapsamındaki yetki tespitlerinin verilmesi, toplu iş sözleşmesinin yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin süreler, Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle uzatılmıştır.
Cumhurbaşkanı, üç aylık süreyi bitiminden itibaren üç aya kadar uzatmaya yetkilidir.
VII. Fazla Ve Yersiz Yapılan Kısa Çalışma Ödemelerinin Faizi İle İade Edilmesi
Kanunun 7. maddesi uyarınca 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na Geçici 25. madde eklenmektedir.
Geçici madde uyarınca, işverenlerce yapılan kısa çalışma başvurularında kısa çalışma ödemeleri, işverenlerin beyanı doğrultusunda yapılacaktır.
İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecektir. Yaptırılan kısa çalışmalarda çalışanın aldığı kısa çalışma ödeneği ile kısa çalışma öncesi net ücreti arasındaki farkın tamamen ya da kısmen işverence karşılanması halinde bu ödemeden yalnız damga vergisi kesilecektir.
Bu madde ile getirilen düzenleme, 29/02/2020 tarihinden itibaren uygulanacaktır.
VIII. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’nin Denetlenmesi Ve Tanınan Muafiyetlerin Genişletilmesi
Kanunun 15. maddesi uyarınca, 6741 sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’nin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 6. maddesinde değişiklik yapılmıştır.
Değişiklik uyarınca, Şirket, Şirket tarafından kurulacak diğer şirketler, Türkiye Varlık Fonu ve Türkiye Varlık Fonu bünyesinde kurulacak alt fonların bağımsız denetim raporları her yıl Ağustos ayına dek Cumhurbaşkanına sunulacaktır.
Ayrıca Kanunun 16. maddesi uyarınca Şirket ve Türkiye Varlık Fonu ile Şirket tarafından kurulacak şirketler ve alt fonlara dair muafiyet ve istisnalar genişletilmiştir.
Düzenleme kapsamında; Türkiye Varlık Fonunun, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş.’nin, alt fonların ve Şirketin kurduğu şirketlerin, diğer şirketler üzerinde üçüncü kişilerle birlikte veya tek başlarına kontrolünü sağlayacak işlemlerinde, işlemlerin tarafları, onların doğrudan ve dolaylı ortakları, iştirakleri, bağlı ortaklıkları ile kontrol sağlanan şirketler de; Türk Ticaret Kanunu kapsamında bağlı şirketin hakimiyetinin hukuka aykırı kullanımına dair m. 202 düzenlemesi ile Sermaye Piyasası Kanunu’nun ortaklığın önemli nitelikte işlemlerine dair m. 23 ile ortaklıktan çıkarma ve satma hakkını düzenleyen m.27 düzenlemesinden ve bunların ikincil mevzuatlarından muaf tutulacaktır.
IX. Faaliyeti Duran İşyerlerinin Bazı Vergileri İle Konut Ve İş Yerlerinin Su Faturası Alacakların Ertelenmesi
Kanunun “bazı alacakların ertelenmesi, alınmaması veya yapılandırılması” başlıklı 1. maddesi uyarınca;
- Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerin yıllık ilan ve reklam vergileri ile çevre temizlik vergilerinin, faaliyetin durduğu döneme isabet eden kısımları alınmayacaktır.
- Büyükşehir Belediyeleri, belediyeler ve bağlı kuruluşların, konutlar ile faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işyerlerine ilişkin su tüketimine bağlı alacakları, kanunun yürürlüğe gireceği tarihten itibaren üç aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenlerle sınırlı olmak üzere üç ay ertelenebilecektir.
X. Belediyeler Tarafından Toplu Taşımaya Gelir Desteği Verilmesi
Kanunun 1. maddesi uyarınca belediyeler, kendisinden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle çalışan gerçek ve tüzel kişilere, toplu taşıma hizmetinin kesintisiz şekilde yürütülmesi ile sınırlı olmak üzere, kanunun yürürlüğe gireceği tarihten itibaren üç aylık süre ile sınırlı olmak üzere, belediye meclisinin kararıyla, belediye meclisi kararıyla gelir desteği ödemesi yapabilecek; belirlenen döneme tekabül eden ruhsat, izin, hat kirası borçlarını faizsiz olarak üç ay erteleyebilecektir.
XI. İdarenin Bazı Alacaklarının Ertelenmesi, Alınmaması Veya Yapılandırılması
Kanunun “bazı alacakların ertelenmesi, alınmaması veya yapılandırılması” başlıklı 1. maddesi uyarınca aşağıdaki alacakların ödeme süreleri üç ay süreyle ertelenecektir;
- Hazine taşınmazlarına ilişkin olarak sözleşmeye istinaden ödenmesi gereken bedeller ile ecrimisil bedellerinden 01/04/2020 tarihinden itibaren üç aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenler,
- Turizm tesisi maksatlı izinler hariç olmak üzere, Orman Kanunu gereğince verilen izinler ile kiraya verilen mesire yerleri ve taşınmazlardan 01/04/2020 tarihinden itibaren üç aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenler,·
- Milli Parklar Kanunu’na tabi yerlerde yapılan kiralamalardan 01/04/2020 tarihinden itibaren üç aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenler,
- Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idari birliklerinin mülkiyeti ya da tasarrufunda olan taşınmazlara ilişkin yapılan satış, ecrimisil ve kiralamadan kaynaklı bedellerin veya tutarları, 19/03/2020 tarihinden itibaren üç aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenler,
- Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarının gelir vergisi tevkifatı beyan ve ödeme süreleri ile tüm sosyal sigorta prim ödemeleri ile DSİ’ye yaptığı yıllık taksit ödemelerinden, kanunun yürürlüğe gireceği tarihten itibaren üç aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenler.
XII. Tedaş’ın Elektrik Tüketiminden Kaynaklı Alacaklarının Yapılandırılması
7244 Sayılı Kanun madde 1. fıkra 1. (i) bendi uyarınca, TEDAŞ’ın elektrik tüketiminden kaynaklı olup, vadesi 01/02/2020 tarihi itibariyle geldiği halde kanunun yürürlüğe gireceği tarih itibariyle
ödenmemiş olan ve daha önce yapılandırılmamış olan alacakların asıllarının tamamı yapılandırılabilecektir.
Yapılandırmadan faydalanabilmek için;
- 2021 yılının Eylül ayı sonuna dek TEDAŞ’a yazılı başvuru yapılması,
- Ödenmesi gereken tutarın ilk taksitinin 2021 yılının Ekim ayının son gününe dek ödenmesi,
- Her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda toplam üç taksitte ödenmesi,
şartlarının kabulü gereklidir. Şartların kabulü halinde bu alacakların ödenen kısmına isabet eden fer’ilerin tahsilinden vazgeçilecektir. Uygun ödeme yapıldığı takdirde kanunun yürürlüğe gireceği tarihten sonraki sürelere faiz, zam ve katsayı uygulanmayacaktır.
Bu kapsama girecek alacaklara ilişkin olarak 01/02/2020 tarihinden 31/10/2023 tarihine dek zamanaşımı süreleri işlemeyecektir. Bu kapsamdaki alacaklarla ilgili dava ya da icra takibi açılması halinde bunlardan vazgeçilecektir.
XIII. Tarım Satış Kooperatifi Birliklerinin Yeniden Yapılandırılan Kredi Borçlarının Ertelenmesi
Kanunun 1. maddesinin 1. fıkrasının (h) bendi uyarınca, tarım satış kooperatifi birliklerinin yeniden yapılandırılan ve yılda bir taksit olmak üzere ödenen Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kaynaklı kredi borçlarının 2020 yılına ait borç taksit ödemesi faizsiz olarak 2021 yılına ertelenmiş; 2021 yılı dahil daha sonraki yıllarda ödenecek taksit tutarları da faizsiz olarak birer yıl ertelenecektir.
XIV. Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Kapsamındaki Lisans Sürelerinin Uzatılması
Kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi uyarınca, 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında verilmiş olup 2020 yılı içinde geçerlilik süresi dolacak olan lisansların geçerlilik süresi bir yıl uzatılmıştır.
XV. Ticaret Gemilerinin Denize Elverişlilik Belgelerinin Süresinin Uzatılması
Kanunun 2. maddesinin 1. Fıkrasının (b) bendi uyarınca 4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun kapsamında ticaret gemilerine düzenlenen ve 11/3/2020 – 31/07/2020 tarihleri arasında süresi dolan denize elverişlilik belgelerinin süresi 01/08/2020 tarihine dek uzatılmıştır. Ayrıca 4922 sayılı Kanun kapsamında yapılacak denetlemeler de 01/08/2020 tarihine dek ertelenecektir. Bu süreler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından üç ay daha uzatılabilecektir.
XVI. Seyahat Acentesi Belgelerinin Devredilmesi Ve Aidatların Alınmaması
Kanunun 3. maddesi uyarınca 1618 sayılı Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanununun 4. maddesinin üçüncü fıkrasında değişiklik yapılmıştır.
Değişiklik uyarınca acentelere verilen İşletme belgesi acente unvanından bağımsız olarak başka bir tüzel kişiliğe devredilebilir hale gelecektir. Devredilen acentenin unvanı veya iltibasa yol açacak bir unvan on yıl içerisinde başka bir seyahat acentesına kullandırılmayacak ve devreden tüzel kişiliğe üç yıl içerisinde yeniden işletme belgesi verilmeyecektir.
Ayrıca Kanunun 1. Maddesinin 1. Fıkrasının (ı) bendi uyarınca Seyahat Acenteleri Birliği’ne ödenecek yıllık aidat 2020 yılı için alınmayacaktır.
XVII. Ar-Ge Ve Tasarım Merkezleri İle Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Yürütülen Faaliyetlerin Merkez Veya Bölge Dışında Yürütülebilmesine İzin Verilmesi
Kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının (ğ) bendi uyarınca, AR-GE ve tasarım merkezlerinde yürütülen faaliyetlerin AR-GE ve tasarım merkezleri dışında da yapılmasına; teknoloji geliştirme bölgelerinde yapılan faaliyetlerin bölge dışında da yürütülmesine 11/03/2020 tarihinden itibaren dört ay süreyle sınırlı olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanı tarafından izin verilebilecektir. Bu süre bitiminden itibaren Bakan tarafından 3 aya kadar uzatılabilecektir. Bu süreçte indirim, istisna, destek ve teşviklerden yararlanılmaya devam edilecektir.
XVIII. Hazinenin Özel Mülkiyetindeki Taşınmaz İhalelerinin Elektronik Ortamda Yapılması
Kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının (i) bendi uyarınca, hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, kiraya verilmesi, trampası, arsa veya kat karşılığı inşaat yaptırılması ve sınırlı ayni hak tesisi işlemleri ile devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi ve kullanma izni verilmesi ihaleleri 31/07/2020 tarihine kadar elektronik ortamda yapılacaktır. Bu süre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından üç ay süreyle uzatılabilecektir
XIX. Muhtarlık Ve İhtiyar Heyeti Seçimlerinin Yapılmaması
Kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının (g) bendi uyarınca, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun uyarınca, boşalan muhtarlık, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti seçimleri 2020 yılı için yapılmayacaktır.
XX. Fahiş Fiyat Artışı ve Stokçuluk Faaliyetlerinin Denetlenmesi
Kanunun 14. maddesi uyarınca, 6585 sayılı Parekende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna Ek Madde 1 eklenmiştir.
Değişiklik uyarınca, üretici, tedarikçi ve parekente işletmeler tarafından bir mal ve hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılması yasaklanmıştır.
Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamayacaktır.
Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik düzenlemeler yapmak, gerektiğinde denetim ve incelemelerde bulunarak idari para cezası uygulamak ve her türlü tedbiri almak amacıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturulacaktır.
- Fahiş fiyat uyguladığı tespit edilenler hakkında 10.000-TL’den 100.000-TL’ye;
- Stokçuluk yaptığı tespit edilenler hakkında ise 50.000-TL’den 500.000-TL’ye kadar,
para cezası uygulanabilecektir.
7244 Sayılı Kanun hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz info@berkerberker.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.