Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik
28/07/2021 tarihli 31551 sayılı Resmî Gazete’de Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Torba Kanun”) yayımlanarak 28/07/2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Kanun hükümleri Cumhurbaşkanı tarafından yürütülecektir.
I-) 1567 SAYILI TÜRK PARASININ KIYMETİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN
20/02/1930 tarihli ve 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetinin Korunması Hakkında Kanun (“Kanun”)‘un yeniden düzenlenen mülga 4. Maddesi uyarınca;
- Hazine ve Maliye Bakanlığı (“Bakanlık”); bu Kanun’a dayanılarak çıkarılan karar, yönetmelik, tebliğ ve diğer genel ve düzenleyici işlemler uyarınca başvurusu alınacak, düzenlenecek veya onaylanacak her türlü izin veya belge ile Bakanlık tarafından geliştirilen bilgi sistemlerinin sistem kullanıcılarına sunumu kapsamında, her bir başvuru, izin, belge veya sistem sunumu için bir mali yıl içerisinde 6.000.000 TL’yi geçmemek üzere yönetmelikte belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ücret almaya yetkili olacaktır.
- Bu tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 04/01/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacaktır.
II-) 5941 SAYILI ÇEK KANUNU
14/12/2009 tarihli ve 5941 sayılı Çek Kanunu (“Kanun”)‘nun geçici 1. Maddesinde yapılan değişiklik uyarınca;
- Karşılıksız çek düzenleme suçundan dolayı 30/04/2021 tarihine kadar mahkûm olanların cezalarının infazı durdurulacaktır.
- Hükümlü çek bedelinin 28/07/2021 itibariyle ödenmeyen kısmının 1/10’ini 30/06/20211 tarihine kadar alacaklıya ödemek zorundadır.
- Kalan kısmını 30/06/2022 tarihinden itibaren ikişer ay arayla 15 eşit taksitle ödemesi durumunda mahkemece, ceza mahkûmiyetinin bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilecektir.
- 30/06/2022 tarihine kadar çek bedelinin ödenmeyen kısmının 1/10’inin ödenmemesi halinde alacaklının şikâyeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecektir.
- Hükümlü taksitlerden birini süresi içinde ilk defa ödemediği takdirde ödemediği bu taksit, sürenin sonuna bir taksit olarak eklenecek, kalan taksitlerden birini daha ödemediği takdirde alacaklının şikâyeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecektir.
- Bu hükümler, 30/04/2021 tarihine kadar işlenmiş ve yargılaması devam eden suçlar bakımından çek bedelinin ödenmeyen kısmının 1/10’unun 30/06/2022 tarihine kadar ve belirtilen taksitlerin süreleri içinde alacaklıya ödenmesi koşuluyla infaz aşamasında uygulanabilecektir.
III- 6361 SAYILI FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG, FİNANSMAN VE TASARRUF FİNANSMAN ŞİRKETLERİ KANUNU
21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu (“Kanun”)‘nun, tasarruf finansman şirketinin faaliyet izninin kaldırılması ve tasfiyesine ilişkin 50/A maddesinde yapılan değişiklik uyarınca;
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (“Kurul”) tarafından tasfiyesine karar verilen şirketler, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından atanacak en az üç kişilik tasfiye komisyonu tarafından tasfiye edilecektir.
- Tasfiyesine karar verilen şirket genel kurulunun yetkileri, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) hükümlerine tabi olmaksızın, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılacaktır.
- Faaliyet izni kaldırılarak tasfiyesine karar verilen tasarruf finansman şirketlerinin varlıklarının yükümlülüklerini karşılamadığının tespiti halinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu kararına istinaden tasfiye komisyonu mahkemeden, bu şirketlerin iflasını talep edebilecektir.
- Hakkında iflas kararı verilen tasarruf finansman şirketinin iflas tasfiyesinde 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun faaliyet izninin kaldırılmasına ilişkin 106. Maddesi kıyasen uygulanacaktır.
IV- 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU
31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (“Kanun”) ‘na eklenen geçici 85. Madde uyarınca;
Haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulananlardan hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalıları çalıştıran işverenlerce;
- 2020 yılının aynı ayına ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na (“Kurum”) verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancı 147 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2021 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
- 2021 yılı içinde ilk defa bu Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
2021 yılı Ocak ilâ Aralık ayları/dönemi için günlük 2,50 Türk lirası ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin Kurum’a ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve bu tutar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır. Ancak 147 TL olarak belirtilen prime esas günlük kazanç tutarı 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu uyarınca toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait işyerleri için 294 Türk lirası olarak esas alınacaktır.
- Destekten yararlanılacak ayda/dönemde, 2020 yılı Ocak ilâ Aralık ayları/döneminde aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar kapsamında uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısının altında bildirimde bulunulması hâlinde bu madde hükümleri uygulanmayacaktır.
- Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad ve unvan altında ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi İşsizlik Sigortası Fonu katkısından yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesis ettiği anlaşılan veya sigortalıların prime esas kazançlarını 2021 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemi için Kurum’a bildirmediği veya eksik bildirdiği tespit edilen işyerlerinden İşsizlik Sigortası Fonunca karşılanan tutar, gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınacak ve bu işyerleri hakkında bu hükümler uygulanmayacaktır.
- Ancak, ilgili ayda 2021 yılına ait aylık brüt asgari ücretin 1/10’unu birini geçmeyecek tutarda eksik prime esas kazanç bildirimi yapıldığının tespiti durumunda Kurumca yapılacak ihtar üzerine 15 günlük süre içinde söz konusu eksikliği gideren işyerleri hakkında bu hükümler uygulanmaya devam edecektir.
- Sigortalı ve işveren hisselerine ait sigorta primlerinin Devlet tarafından karşılandığı durumlarda işverenin ödeyeceği sigorta priminin İşsizlik Sigortası Fonu’nca karşılanacak tutardan az olması hâlinde sadece sigorta prim borcu kadar mahsup işlemi yapılacaktır.
Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik ile ilgili metne buradan ulaşabilirsiniz.
Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik ile ilgili daha fazla bilgi almak için info@berkerberker.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.