Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
03/07/2020 tarihli 31174 sayılı Resmî Gazete’de Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanarak yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Yapılan önemli değişiklikler aşağıdaki gibidir;
- Yönetmeliğin 12. Maddesinde düzenlenen olağan genel kurul toplantılarının yapılışı her yılın ilk altı ayı şeklinde düzenlenmişken yapılan değişiklik ile birlikte kredi alacaklısı kuruluşun mülkiyetine geçen taşınmazlara ilişkin hüküm saklı kalmak kaydıyla yıl içinde yapılacaktır şeklinde değiştirilmiştir.
- Maddede yapılan değişiklik ile birlikte,
- OSB’nin yatırım programlarının ve bütçesinin onaylanması ve OSB için yapılacak tüm ihaleler konusunda alacağı kararlarla işlemlerin yürütülmesi ve ihalenin sonuçlandırılması için usul ve esaslarının tespiti müteşebbis heyet ve genel kurulun görevlerinden kaldırılmıştır.
Anılan maddeye eklenen bentler ile birlikte aşağıdaki hükümlerde müteşebbis heyet ve genel kurulun görevlerine eklenmiştir;
- “h) OSB’nin ihtiyacı olan elektrik, su, kanalizasyon, doğal gaz, arıtma tesisi, yol, haberleşme, spor tesisleri gibi altyapı ve genel hizmet tesislerinin, üretim tesislerinin, ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin kurulması ve benzeri konularda karar almak, bu konuları da içeren OSB’nin yatırım programlarını, yeni yatırımları ve bütçesini onaylamak ve bu yatırımların gerçekleşmesi için gerekli ihale ve satın alma usul ve esaslarını belirlemek.”
- “j) Yatırımlarla ilgili kredi almak ve ihtiyaç duyulması halinde bankalar ve finans kurumlarından teminat mektubu almak.”
- “çç) (h) bendi kapsamında yatırımlara ilişkin ihale ve satın alma işlemlerini yürütmek ve OSB’nin ihtiyacı olan elektrik, su ve doğal gazı kamu ve özel kuruluşlardan satın alarak dağıtım ve satışını yapmak.”
Yönetmeliğin Kredi faiz/kar payı desteği başlıklı 52. Maddesinde yapılan değişiklik ile birlikte;
- OSB’ler yatırım projeleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan (Bakanlık) kredi faiz/kar payı desteği talebinde bulunabilecektir. Bakanlıkça belirlenen şartları taşıyanlardan uygun görülen OSB yatırım projeleri için bankalardan Türk Lirası cinsinden kullandırılan kredilerde faiz/kar payı desteği, bütçe imkânları doğrultusunda bütçe kaynaklarından karşılanabilecektir.
- Azami faiz destek oranı her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından müştereken belirlenecektir.
- Banka kaynaklarından OSB’lere kullandırılacak kredi şartlarına ilişkin hususlar Bakanlık tarafından
- Kredi faiz/kar payı desteği; diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca kullandırılan veya kamu kaynaklarından sübvanse edilen krediler, kullanılmış makine ve teçhizat, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamındaki faiz desteğinden yararlanan yatırım harcamaları, OSB tarafından kurulmuş ya da kurulacak gayrimenkul yatırım ortaklıklarının yatırım harcamaları için uygulanmayacaktır.
- Faiz/kar payı desteğinden yararlanan yatırım harcamaları, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının faiz desteklerinden yararlanamayacaktır.
- Kullanılan kredilerin faizinin/kar payının ve anaparalarının OSB tarafından itfa planlarında belirtilen sürelerde geri ödenmemesi halinde, yapılmayan ilk ödeme, ilgili bankalar tarafından en kısa sürede Bakanlığa bildirilecektir ve Bakanlıkça faiz/kar payı desteği ödemeleri durdurulacaktır. OSB’nin kredi geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirdiğinin daha sonra ilgili bankalar tarafından Bakanlığa bildirilmesi halinde, faiz/kar payı desteği ödemeleri başlangıçta öngörülen ödeme tarihlerinde herhangi bir uzatmaya gidilmeksizin tekrar başlatılacaktır. Kredi geri ödemesindeki gecikmeye ait her türlü giderler kredi faiz/kar payı desteği kapsamı dışında tutulmuştur. Kredi faizinin/kar payının ve/veya anaparalarının geri ödemesine ait yükümlülüklerin kredi dönemi boyunca art arda iki taksit aksatılması halinde faiz/kar payı desteği ödemesine son verilecektir.
- Kredinin amacı dışında kullanıldığının tespiti halinde faiz/kar payı desteği durdurulacaktır. Bu durumda OSB tarafından Bakanlıkça ödenen tutara, ilgili bankanın bu kapsamdaki krediye uyguladığı faiz veya kâr payı oranı uygulanması suretiyle tespit edilecek meblağ, bütçeye gelir kaydedilmek üzere 5 işgünü içerisinde Bakanlık Merkez Muhasebe Birimi hesabına yatırılacaktır.
- Bakanlık, azami oranı aşmamak üzere kredi faiz/kar payı desteği puanını, ödeme şekil ve şartlarını, kanun, yönetmelik ve protokol hükümleri çerçevesinde tekrar gözden geçirmeye, gerekli hallerde değişiklik yapmaya ve ek şart koymaya yetkili kılınmıştır.
Yönetmeliğin 60. Maddesinde yapılan değişikle birlikte;
- Tahsis edilen arsa ile ilgili olarak, Tahsis tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde gerçekleştireceği yapıya ait projeleri OSB’ye tasdik ettirerek yapı ruhsatını almayanlara ilişkin makul sebeplerin varlığı halinde 1 yıllık süre 1 yıl daha yönetim kurulu tarafından uzatılabilecektir.
- Yapı ruhsatı aldığı tarihten itibaren 2 yıl içinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatını almayanlara ilişkin süre 2 yıl daha uzatılabilecektir. Belirtilen sürede de inşaata başlanmış ve yapı kullanma izni alamamış katılımcılar için ise bu süre toplamda 2 yılı geçmemek üzere Bakanlık tarafından uzatılabilecektir.
Yönetmeliğin 65. Maddesinin 2. Fıkrasının sonuna aşağıdaki bent eklenmiştir.
- Ayrıca, OSB’lerin Bakanlığın iznini alarak kurdukları anonim şirketler, yatırımcının yazılı talebine istinaden OSB mülkiyetindeki parseller de dâhil olmak üzere OSB içinde yer alan sanayi parselleri ve hizmet destek alanında bulunan parsellerin üst yapılı veya üst yapısız alışına, satışına, kiralanmasına ve üst hakkı kurulmasına ilişkin işlem tesis edebilirler. OSB’lerin kuracağı şirketler, katılımcı hak ve yükümlülüklerine sahiptir. Bu şirketlerin ana sözleşmesinde, hisselerin tamamının OSB’lerde kalacağı ve bu hükmün değiştirilemeyeceği hususuna yer verilir. Bakanlık, OSB’lerin kuracağı anonim şirketin ana sözleşmesi, ortaklık yapısı, işleyişi, faaliyetleri ve diğer hususları hazırlayacağı usul ve esaslar ile belirlemeye yetkilidir.
Yönetmeliğin 83. Maddesinde yapılan değişiklik ile birlikte;
Olağan genel kurul, her yıl mali, dört yılda bir seçimli olmak üzere yıl içinde yapılacaktır.