Kredi Garanti Kurumları na Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar
30/03/2020 tarihli ve 31084 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kredi Garanti Kurumları na Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’(‘Değişiklik’) 2325 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31/10/2016 tarihli ve 9538 sayılı Kredi Garanti Kurumları na Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Karar (‘Karar’)‘da önemli değişiklikler yapılmıştır. Değişiklikler, 30.03.2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Kararın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Önemli Değişiklikler
- Yararlanıcı sıfatına haiz olamayan gerçek kişiler, değişiklik ile birlikte yararlanıcı sıfatına haiz olabilecek ve hazine destekli kredi kefaletini kullanabileceklerdir.
- Değişiklik ile birlikte, daha önce kapsam dışında tutulan bireysel krediler Kredi tanımı içine alınmıştır.
- Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Anonim Şirketi de değişikliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte kredi verebilecektir.
- Değişiklik ile kefaletin verildiği tarihte öngörülen koşullara uymayan yararlanıcılar lehine verilen kefaletlerin hükümsüz olacağı belirtilmiştir.
- Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) sağladığı kefaletlerin bakiye tutarı 250 milyar TL’den 500 milyar TL’ye, Kuruma aktarılabilecek kaynağın üst limiti ise (KGF’nin kefalet limiti) 25 milyar TL’den 50 milyar TL’ye çıkartılmıştır.
- Yararlanıcıların kefalet son başvuru süresi (31/12/2020) ile bu sürenin Bakanlar Kurulu tarafından uzatılabileceğine ilişkin hüküm kaldırılmıştır.
- Ödemesiz döneme ilişkin faizlerin azami 1 yıllık dönemler sonunda tahakkuk ve tahsil edilmesi esas iken, değişiklik ile birlikte ihtiyaç duyulması halinde ödemesiz döneme 1 ay ilave edilebileceğine karar verilmiştir.
- Kredi veren, kredinin açılış tarihinden başlamak üzere bireysel krediler ve işletme kredilerinde 96 ay, yatırım kredilerinde ise 156 ayı aşmamak kaydıyla birden fazla yapılandırma yapabilecek ve kredi vadesini değiştirebilecektir.
- Kefalet limitine ilişkin, gerçek kişi yararlanıcılarda azami limit 100 bin TL olarak belirlenmiştir. KOBİ tanımına haiz yararlanıcılarda azami limit 12 milyon TL’den 35 milyon TL’ye, KOBİ dışında kalan tüzel kişiler için ise azami limit 200 milyon TL’den 250 milyon TL’ye çıkarılmıştır.
- Temerrüt sonrası takip süreçlerinin, Kredi Garanti Kurumları tarafından yapılan tazmin ödemesi dahil olmak üzere kredi alacağının tümü üzerinden kredi verenlerce yürütüleceği düzenlenmiştir. Ayrıca tazmin ödemelerinin, kredi verenlerce alacağın tümü üzerinden yürütülen takip işlemlerinde takibe konu alacak miktarını düşürmeyeceği belirtilmiştir.
- Kredi verenlerin, bu Karar kapsamındaki kefalet tahsis, tazmin ve tazmin sonrası tahsilat süreçlerinde, bu Karara ve Bakanlık ile Kurum arasında imzalanan protokollerde belirlenen usul ve esaslara aykırı işlemlerinin tespit edilmesi halinde tespite konu kefaletlerinin, kefaletin tahsis tarihinden itibaren hükümsüz olacağı ve kefaletler için yapılan tazmin ödemelerinin Kurum aracılığıyla geri alınacağı eklemiştir.
- Denetim yetkisi Hazine Müsteşarlığından Hazine Bakanlığına geçmiştir.
- Kurum tarafından verilecek yeni kefaletler için değişiklik öncesinde aranan koşullar, bu Kararın yürürlüğe girmesinden itibaren 31.12.2020 tarihine aranmayacaktır (Vergi ve SGK borçları vs).
- Kurum tarafından verilecek yeni kefaletlerde her bir yararlanıcı için belirlenen kefalet limitleri; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten 31/12/2020 tarihine kadar KOBİ tanımını haiz yararlanıcılar için azami 50 milyon TL, KOBİ tanımı dışında kalan tüzel kişi yararlanıcılar için azami 350 milyon TL olarak uygulanacaktır.
Konu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz info@berkerberker.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.