32 Sayılı Karar Ve İlgili Tebliğ’de Değişiklik
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (“Değişiklik”) ve Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (“Tebliğ”) 3 Mart 2020 tarihli 31057 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Değişiklik ile Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında gerçekleştirilenler dahil olmak üzere standart işlenmemiş madenlerin ithalatını yalnızca, Merkez Bankası ile kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla Kıymetli Madenler Borsası üyesi kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından yapılabileceği belirtilmiştir.
Bu aracı kuruluşlar için ithal ettikleri standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenleri 3 iş günü içinde Borsa’ya teslim etme yükümlülüğü getirilmiştir. Ancak, Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında gerçekleştirilen kıymetli maden ithalatında, ithal edilen standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin Borsaya teslim şartı bulunmadığı ifade edilmiştir fakat 3 iş günü içinde kıymetli maden aracı kuruluşu tarafından Borsa’ya yazılı olarak bilgi verilmesi zorunludur. Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında ithalatı gerçekleştirilen standart işlenmemiş kıymetli madenlerin Borsa İstanbul A.Ş. tarafından yayımlanan Rafineriler Listesinde yer alan rafinerilerce üretilmiş olması ve üretildiği rafinerinin mührünü veya ismini ya da amblemini taşıması ise Tebliğ ile zorunlu kılınmıştır.
Bunların yanı sıra en fazla 5 KG ağırlığında standart işlenmemiş altının yolcu beraberinde yurda getirimi Değişiklik ile mümkün kılınmış, bu konu hakkında esasların da Bakanlıkça belirleneceği eklenmiştir. İlgili usuller ise Tebliğde başlıca belirlenmiş olup;
Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan,Yurda giriş tarihinde 18 yaşını doldurmuş olan yolcuların,
- Beraberlerinde bir takvim yılı içerisinde en fazla 5 kilogram ağırlığında kendilerine ait olan standart işlenmemiş altını yurda getirmelerinin serbest olduğu,
- Standart işlenmemiş altın Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan altın beyan formu ile yetkili gümrük idaresine beyan edilmesi gerektiği ve yukarıda bahsedilen Rafineriler Listesinde yer alan rafinerilerce üretilmiş olması ve rafinerinin mührünü veya ismini ya da amblemini taşımasının zorunlu olduğu, Tebliğ’de yer almaktadır.
5 kilogram ağırlığını aşan miktarda standart işlenmemiş altının yurda getirilerek beyan edilmek istenmesi halinde aşan kısım yetkili gümrük idaresince yolcu beraberi eşya ambarına alınacaktır. 5 kilograma kadar olan kısmı ise yolcu beraberi standart işlenmemiş altının yurda getirilmesine ilişkin usule tabi tutulacaktır.
Altın girişlerinde beyanda bulunulmaması veya yanlış ya da yanıltıcı beyanda bulunulduğunun tespiti halinde söz konusu altının yurda girişine izin verilmeyecektir ve altın gümrük idaresince muhafaza altına alınacak olup, durum Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına bildirilecektir. Ayrıca, yetkili gümrük idaresince Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanunun 3. maddesi uyarınca işlem yapılabilmesi için Cumhuriyet Savcılıklarına bildirimde bulunulacağı hüküm altına alınmıştır.
Standart işlenmemiş altın getirilmesine ilişkin işlemlerde yetkili gümrük idaresi İstanbul Havalimanı Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü olduğu da Tebliğ’de belirtilmiştir. Tebliğ ile Değişiklik yayım tarihi ile (03.03.2020) yürürlüğe girmiştir.
Konu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz info@berkerberker.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.